Kaunis joulun kattaus ja helpot herkut joulupöytään

Joulun odotus kasaa monelle paineita pyrkiä täydellisyyteen, yli-inhimillisiin suorituksiin ja samalla kunnioittaa perinteitä ja vaalia uusia tapoja oman perheen kesken. Joulun herkuista, koristeluista ja kattauksesta voi kuitenkin selvitä stressittä ja silti luoda juhlatunnelmaa helposti.

Kevyemmät herkut joulupöytään

Rustiikkisen kauniin joulupöydän antimet löydät yllättävän läheltä, jos hyödynnät valmiita joulukoristeita, askartelutarvikkeita ja pidät silmät auki ruokakaupassa käydessäsi. Myös luonnosta napsaistut kuusenoksat sekä tavalliset omenat käyvät joulupöydän koristeeksi. Vähällä vaivalla ja suurella mielikuvituksella pääset jo pitkälle, ja tässä muutama vinkki inspiraatioksi.

Joulun rustiikkinen kattaus

Kata joulupöytä kevyesti

Hyödynsin vanhan kranssin osat joulupöydässä ja kävin vielä askartelukaupasta hakemassa lisävinkkejä joulutunnelmaan. Sieltä löytyneet pahvikirjaimet keksin hyödyntää paikkakortteina. Pahvinen kirjain merkkaa jokaisen juhlijan paikan ja yksinkertaisuudestaan huolimatta ilahduttaa ruokailijoita ja jää heille mukavaksi muistoksi vielä joulun jälkeenkin. Lapset voivat pukkia odotellessa värittää ja koristella omat kirjaimensa, niin lahjojen odottelu ei tunnu niin pitkältä.

Lisää vielä muutama rustiikkinen oksa lautaselle, kaiva kaapista kankaiset lautasliinat ja kietaise kanelitangot aterimien ympärille. Pellavaisia lautasliinoja ei tarvitse edes silittää. Koko kattauksen alla on kuitenkin juhlien ykkönen – kultaisesta lahjapaperista tehty kaitaliina. Tätä liinaa ei tarvitse säästellä ja voit vaikka kirjoittaa joulupöydän menuun suoraan liinaan!

Elonen saaristolaiseleipä joulupöydässä

Helpompaan ja kevyempään joulupöytään kuuluu ehdottomasti Saaristolaisleipä, joka saa ylleen valkosipulimajoneesin, kylmäsavulohta sekä herneenversoja. Kaunis kattaus leivästä syntyy hankkimalla muutaman kuusenoksan tai eukalyptuksen lehden ja lisäämällä joululinnun korkeaan lasimaljaan mukaan.

Helppo lohisaaristolaisleipä

Alkupaloina tarjottavan leivän kaveriksi sopii hyvin raikas Granaattiomena-juustosalaatti. Granaattiomena sekä leipäjuusto tekevät tavallisesta salaatista juhlavamman ja punaiset siemenet tuovat jouluista tunnelmaa. Granaattiomenan kuoriminen ei ole ollenkaan vaikeaa näillä ohjeilla, joten reippaasti kokeilemaan.

Raikas granaattiomenasalaatti joulupöytään

Granaattiomenasalaatti:
1 pussi rucolaa

1 pussi tuoresalaattia

puolikas granaattiomena

kurkkua

tomaattia

viinirypäleitä

1 pkt leipäjuustoa

tummaa balsamico-kastiketta

 

Huuhtele vihannekset ja salaatit. Linkoa salaatti, jotta saat siitä rapsakan. Paloittele kurkut, viinirypäleet ja tomaatit ja lisää tuoretuotteet kauniiseen tarjoiluastiaan. Sekoita joukkoon paloiteltu leipäjuusto. Pyörittele granaattiomenaa pöytää vasten, jolloin pieni rutina irrottaa siemenet siemenkodasta. Halkaise granaattiomenan kuori pienellä veitsellä tekemällä viilto koko omenan ympäri. Koko omenaa ei siis tarvitse halkaista. Pyöräytä puolikkaat irti toisistaan. Kopauttele siemenet lusikalla suoraan salaatin päälle tai erilliselle lautaselle.

Saaristolaisleipä ja katkarapusalaatti

Kylmäsavulohen lisäksi valmis katkarapusalaatti sopii mainiosti saaristolaisleivän pariksi. Tämän herkun, kuten sienisalaatit ja lohenkin, voit stressittömästi hankkia suoraan ruokakaupan tuoretiskiltä. Näin sinulle jää enemmän aikaa muille joulun askareille.

Kuinka katat kauniin joulupöydän

Tuhdimman kinkun kaveriksi sopivat sienisalaatti ja perinteinen, mehevä joululeipä. Elosen mallasmainen ja siirappinen joululeipä on todellinen klassikko karjalanpaistin ja muiden liharuokien kanssa. Kaunis esillepano syntyy helposti laittamalla oikeaa voita tarjolle.

Elonen joululeipä joulupöytään

Alkuruuan ja pääruuan jälkeen onkin sitten herkuttelun vuoro. Perinteinen taatelikakku on korvattu kauniilla suklaisella versiolla ja piparit rommileivoksilla. Nämäkin voit ostaa valmiina matkaan, eikä kattaustakaan tarvitse muuttaa.

Tuunaa taatelikakkau suklaakoristeilla

Elosen suklainen taatelikakku on tuunattu vielä suklaalehdillä ja aseteltu kauniille kakkulautaselle. Askartelukaupasta löytyneet kultahiput löysivät paikkansa kakun juurelta. Jouluhyasintin korvaa pieni joulupuu, jonka ruukun ympärille on kietaistu lahjaperia ja niininarua. Omenat ja eukalyptuksen oksat koristavat myös jälkiruokapöytää.

Joulupöydän kattaus

Mehevä suklaataatelikakku

Mehevä ja kostea suklaataatelikakku säilyy hyvin jääkaapissa ja siitä on helppo napsaista aina sopiva pala, kun makeanhimo yllättää.

Toinen aikuiseen makuun sopiva joulupöydän herkku on rommileivos. Elosen laktoositon ja maidoton rommileivos vadelmahillo- ja kreemitäytteellä on näyttävä päätös makealle joululle.

Makeat rommisuklaaleivokset

Maukas rommisuklaaleivos

Maukas rommisuklaaleivos Täyteläinen rommisuklaaleivos joulupöytään

Back to top