Leipätikut keittoon tai dipattavaksi

Kuidun lisääminen ruokavalioon on tärkeää, ja vaikka moni meistä syökin ruisleipää ja muita kuitupitoisia leipiä jo ennestään, sitä harvoin tulee kuitenkaan liikaa. Ruisleivän monikäyttöisyyttä ei myöskään pidä unohtaa, ja sillä jaankin nyt yhden suosikkiresepteistäni. Nämä suolaisen mausteiset leipätikut sopivat niin monen ruuan kanssa, sekä pelkästään jo naposteluunkin, että suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.

Dipattavat ruisleipätikut ovat herkullista naposteltavaa.

Ruisleipätikut, tai hienommin sanottuna ruisleipägrissinit tehdään Elosen isosta Ruisvuoasta. Ruisvuoka leivotaan aitoon taikinajuureen eikä se sisällä lainkaan erikseen lisättyä leivinhiivaa. Ruisvuoka on erittäin kuitupitoinen ja monikäyttöinen, niinkuin näistäkin herkuista huomaa.

Ruisleipä on oiva kuidun lähde.

Ruisgrissinit syntyvät helposti.

Ruisleipätikkujen teko on äärimmäisen helppoa.

Ruisleipätikkujen ohje

  • Elonen Iso Ruisvuoka
  • Kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • Maustettua suolaa
  • Mustapippuria
  • Basilikaa
  • Timjamia
  • Oreganoa

Leikkaa haluamasi määrä tikkuja valmiiksi viipaloiduista ruisleivistä. Yksi pala kannattaa jakaa noin neljään osaan. Laita pannulle runsaasti oliiviöljyä, asettele tikut öljyyn ja paista hetki. Voit käyttää myös maustettua oliiviöljyä, jos pidät oikein yrttisistä tikuista. Itse käytin myös maustettua Himalajan suolaa, jossa oli jo mukana Provencen yrttejä.

Kun leipätikut ovat saaneet hieman väriä, käännä ne pihdeillä ympäri. Heitä nyt mausteet mukaan pannulle ja ennenkuin poistat tikut pannulta, pyörittele niitä öljymausteseoksessa. Jatka samalla lailla, kunnes olet paistanut kaikki tikut.

Anna leipätikkujen kuivua ja kovettua lautasella hetki ennen tarjoilua.

Maustetut ruisleipätikut hemmottelevat makuhermoja.

Tarjoilin ruistikkujen kanssa kermaviiliä, johon olin sekoittanut tavallisen dippijauheen mukaan sekä mozzarellaa, kirsikkatomaatteja ja muuta pientä naposteltavaa. Ja osa meni jo suoraan lautaselta parempiin suihin, sillä ruistikut ovat terveellisempi, kuitupitoisempi ja lapsiystävällisempi vaihtoehto sipseille.

Ruisleivästä syntyy helposti dipattavia tikkuja.

Seuraavana päivänä tein suuren kysynnän vuoksi suosittuja tikkuja uudelleen. Leipätikut olivat niin nopeat valmistaa, että tein ne samalla kun itse pääruoka kypsyi liedellä. Ruisleipätikut tulivatkin ihanan perinteisen ja kermaisen lohikeiton pariksi pöytään.

Kermaisen lohikeiton kruunaa mausteiset ruisleipätikut.

Lohikeitto maistui erityisen hyvältä näin kylmänä kuukautena ja ruisleipätikut olivat mukavaa vaihtelua pöytään perinteisen leivän tilalle. Jos haluatte tätä makuparia kokeilla, niin tässä vielä kermaisen lohikeiton ohje. Ja liekö ollut nimenomaan se kerma vai mikä, mutta jopa alle kaksivuotiaskin söi lautasen viimeistä pisaraa myöten tyhjäksi.

Kermaisen lohikeiton ohje

  • 7 perunaa
  • 3 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 1 purjo
  • 1 l vettä
  • 1 tl maustepippuria
  • suolaa
  • 3 laakerinlehteä
  • 450 g lohifileetä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 25 g voita
  • sitruunamehua
  • tuoretta tilliä

Kuori kasvikset ja paloittele ne sopiviksi suupaloiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja purjo. Mittaa vesi kattilaan ja kiehauta se. Kun vesi kiehuu, lisää joukkoon mustapippuri, suolaa sekä laakerinlehdet. Tämän jälkeen lisää perunat, sipuli, porkkana ja purjo. Anna kiehua kannen alla, kunnes vihannekset ovat melkein kypsiä.

Irroita tällä aikaa lohen nahka ja leikkaa lohi sopiviksi kuutioiksi. Kun vihannekset ovat melkein kypsiä, lisää joukkoon lohikuutiot, kerma, voinokare sekä sitruunamehua oman maun mukaan. Keitä vielä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes lohi on kypsää.

Tarjoile tuoreen tillin ja ruistikkujen kera.

Perinteisen lohikeiton kanssa sopii täydellisesti ruisleipätikut

 

Back to top