Possujuhlat – pienten lasten pikkujoulut

Nyt ei ole kyse perinteisistä possujuhlista oikean possun kanssa, vaan herkkujen täyteisistä lasten pikkujouluista. Aikuisten pikkujoulut ovat hiljalleen saaneet rinnalleen lasten omat juhlat, joissa kokoonnutaan yhteen ja luodaan joulun tunnelmaa pipareilla, glögillä ja jouluisilla askareilla.

Lasten omat pikkujoulut ovat tunnelmallinen tapa lievittää joulun kaipuuta etenkin pienillä lapsilla, jotka eivät millään malttaisi odottaa jouluaattoa saapuvaksi. Pikkujoulujen pipareiden koristelusta, kauniista kattauksesta sekä oikeasta possukakusta lapset jaksavat iloita vielä pitkään juhlien jälkeenkin.

Olin juhlia edeltävinä päivinä hankkinut paperi- ja askartelukaupoista erilaisia paperiviuhkoja ja koristeita juhlien teemaväreissä, mitkä possujuhlissa olivat tietenkin valkoinen, punainen ja vaaleanpunainen. Pikkujouluhenkeen lisäsin vähän kultaa mukaan. Olin tehnyt leivonnaisten koristelusta erilaisia aktiviteetteja lapsille ja lopuksi kaiken kruunaisi ihka oikea marsipaanipossukakku.

Ensimmäinen ohjelmanumero lapsilla oli omien pipareiden leipominen. Helpottaakseni ja nopeuttaakseni hommaa, olin hankkinut etukäteen Elosen tuoretta piparitaikinaa, josta annoimme jokaisen lapsen leipoa ja koristella omat piparinsa. Tuoretta taikinaa ei tarvinnut sulatella, vaan leipomaan päästiin heti. Tarkat otteet ja keskittyneet ilmeet näkyivät lasten kasvoilta, olihan pipareiden tekeminen itse vähän jännää puuhaa.

Piparkakkujen leipominen

Pipareiden teko valmistaikinasta lasten kanssa

Tuttuun tapaan pienimmäisellä meni enemmän piparitaikinaa suuhun kuin valmiisiin tekeleisiin, mutta onneksi kaikki saivat tehtyä itselleen muutaman oman luomuksen. Piparit paistuivat uunissa nopsaan ja seuraavaksi olikin koristelun vuoro.

Valkoisen pikeerin kanssa taiteilu on lapsille usein hankalaa. Itse tehtynä pikeerin koostumus voi vaihdella hurjasti ja valmiissa purkeissa oleva massa on usein niin jäykkää, ettei alle kaksivuotias jaksa sitä itse puristaa. Helpotin koristelua sulattamalla tummaa ja valkoista suklaata pursotinpurkeissa.

Piparien koristelu suklaalla

Nonparellit ja sokerikoristeet kannattaa myös laittaa valmiiksi pieniin kippoihin, mistä lasten on niitä helpompi valita kuin alkuperäisistä pienistä purkeista. Näin suurin osa nonparelleista päätyy oikeaan paikkaan piparin päälle eikä lattialle.

Lasten pikkujoulut pipareiden koristelu

Elonen piparitaikinan koristelu

Pipareiden koristelusta siirryimme possumunkkien tekoon. Pohjana käytin Elosen Berliinimunkkeja, joihin lapset saivat piirtää sulatetulla suklaalla possun naaman. Näistä tuli ihanan persoonallisia possuja, aivan kuten tekijänsäkin.

Lasten pikkujoulut berliinin munkkien koristelu

Berliininmunkin koristelu possujuhliin

Lopuksi katoimme lasten kanssa pöydän, keitimme glögiä kaikille ja laitoimme possukakun pöytään. Jokainen halusi heti lautaselleen omat piparinsa ja possumunkkinsa. Lapset olivat selvästi ylpeitä luomuksistaan, eikä suotta.

Lasten pikkujoulut possuteemalla

Ja mitäs possujuhlat olisivat ilman possukakkua? Elosen ihanan makea Possukakku upposi niin pieniin kuin isoihin juhlijoihin. Kaikista pienintä juhlijaa possukakku jopa vähän jännitti, ja sitä käytiin ihailemassa jääkaapissa ennen syöntiä jo moneen otteeseen.

Lasten possujuhlat elosen possukakku

Possujuhlien keskipiste possukakku

Aikuisille oli varattu varmuuden vuoksi vielä omat Piparipullat, jos näyttäisi siltä ettei muuten riittäisi makeaa kahvin kanssa. Näistä voisilmäpullaa muistuttavista, piparitaikinayllätyksen sisältävistä pullista tulikin monen suosikki. Harvoin saa maistaa yhtä kuohkeaa ja pehmeää valmista pullaa.

Elosen piparipulla

Lasten_makeat_pikkujoulut

Herkuttelun jälkeen possujuhlia jatkettiin vielä leikeillä ja jouluaiheisilla piirrustuksilla. Jotkut tekivät jo alustavat kirjeensä joulupukillekin. Juhlien lopuksi jäljelle jääneet piparit pakattiin paperipusseihin pienille juhlijoille mukaan kotiinviemisiksi. Näillä eväillä jaksaakin odottaa sitä oikeaa joulua.

Back to top