Täyteläinen kasvissosekeitto sekä helpot itse tehdyt krutongit

Joulun tuhtien ruokien jälkeen tekee mieli jotain kevyempää purtavaa, ja mikäs sen paremmin maistuisi kylmällä kelillä kuin ihanan täyteläinen bataattikasvissosekeitto. Keitto valmistuu hetkessä reippaan ulkoilun jälkeen ja samalla kun juurekset kiehuvat, teet helposti itse maistuvat ja rouskuvat krutongit keiton kaveriksi.

Bataattikasvissosekeitto itse tehdyillä krutongeilla

Lämmin kasvissosekeitto maistuu monelle, varsinkin kun rinnalle laittaa Artessa Aino tomaattileipää tuorejuustolla sekä tekee Helmi Maalaisleivästä krutonkeja keiton päälle. Näin keitosta tulee heti ruokaisampi ja maustamalla krutongit makusuolalla, saat uusia vivahteita keittoosi.

Artessa leipä keiton kaverina

Aino tomaattileipä kasvissosekeittoon

Helppo kasvisssosekeitto syntyy yksinkertaisista raaka-aineista, joiden pariksi on valittu muutama vähän uudempi tuttavuus piristämään klassikkoreseptiä. Löydät nämä kuitenkin tavallisesta ruokakaupasta, tai voit korvata ne tutummilla tuotteilla. Juurekset ovat nyt edullisia, ja niitä vaihtelemalla saat keittoon aina uusia makuja.

Näin teet krutongit helposti ja nopeasti itse

Juustoinen kasvissosekeitto

Bataatti-kasvissosekeitto

 

300 g bataattia

200 porkkanaa

200 g perunaa

200 palsternakkaa

120 g sipulia

2 valkosipulin kyntä

1 rkl voita

7 dl vettä

kasvisfondia

125 g piparjuurituorejuustoa

ripaus mustapippuria ja valkosipulia

Kuori bataatti, peruna, porkkanat ja palsternakka. Paloittele juurekset sopivan kokoisiksi kuutioiksi keittämistä varten. Kuori ja pilko sipulit pieneksi.

Kuullota porkkanoita, palsternakkaa ja sipuleita isossa kattilassa voinokareen kera. Lisää bataatti- ja perunakuutiot, vesi sekä kasvisfondia makusi mukaan. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja ja keitä juureksia kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

Kun juureskuutiot irtoavat haarukasta, ota kattila levyltä ja soseuta juurekset sauvasekoittimella pehmeäksi keitoksi. Jos haluat keitosta rakenteeltaan tuhdimpaa, ota osa keitinvedestä pois ennen soseutusta. Lisää mukaan piparjuurituorejuusto sekä mausteet ja soseuta sileäksi.

Bataattikasvisosekeitto ohje

Itse tehdyt krutongit

 

Kauraleipää

Makusuolaa, esimerkiksi Himalajan suola Provencen yrteillä

timjamia

basilikaa

 

Sillä aikaa kun juurekset kiehuvat, ota esille Helmi kauraleipä. Tähän tarkoitukseen voit käyttää myös kuivuneet vaaleat leivät, ja vähennät samalla ruokahävikkiä.

Paloittele leipä parin sentin kuutioiksi, ja heitä leipäpalat kuumalle paistinpannulle oliiviöljyn kanssa. Mausta krutongit paiston aikana makusuolalla. Jos haluat vielä enemmän makua mukaan, laita sekaan kuivattua timjamia ja basilikaa. Pyörittele krutonkeja kuumalla pannulla niin kauan, että reunat ovat kauniin kullanruskeat.

Piparjuurikasvissosekeitto krutongeilla

Kuinka tehdä itse krutongit

Vielä ruokaisamman keitosta saat, kun tarjoilet sen kanssa maukasta leipää kreikkalaisella valkosipulituorejuustolla. Voit koristella keiton kauniin vihreillä herneenversoilla ja tarjoilla emalimukeista oikean ulkoretken tunnelmissa. Keitto onkin helppo ottaa mukaan termospulloon talviselle eväsretkelle ja tarjoilla siellä suoraan mukeista. Mikäs sen tunnelmallisempaa.

Aino tomaattileipä kreikkalaisella valkosipulituorejuustopäällisellä

 

 

Back to top