Pullavanukas on noussut trendiherkuksi

Aika moni muistaa lapsuudestaan tutun jälkiruuan pullavanukkaan, jossa kovinkin pulla taipuu hetkessä pehmeäksi ja lämpimäksi herkuksi. Tällä herkulla on monta lempinimeä, niin Pappilan hätävarasta pullavanukkaaksi, joksi sitä meillä kutsutaan. Meidän perheen ruokapöydässä perinteinen herkku on saanut kaverikseen mustikkaa ja valkosuklaata, ja näin yhdistämällä uutta ja vanhaa, luodaan taas lämpimiä muistoja seuraavalle sukupolvelle.

mustikka valkosuklaa pullavanukas

Tämä suosittu herkku on nyt tekemässä paluuta nuorten keskuudessa, jotka nostalgian nälässä tekevät siitä oman muunnoksensa. Itsekin hankin Elosen kardemummaista Kilopullaa ihan vain muokatakseni siitä meidän perheen oman version.

Miten hyötykäyttää kuivunut pulla

Elosen pullasta puolet meni jo kättelyssä kahvien kanssa ja puolet jemmasin äkkiä piiloon, jottei ahnaammat kävisi niihinkin kiinni. Pullavanukkaaseen kelpaa nimittäin vähän kuivempikin pulla tai leipä (leivän kanssa tätä voikin kutsua sitten leipävanukkaaksi) ja halusin vähän niitä tarkoituksella kuivattaakin. Mitä kuivempi pulla on, sitä enemmän se imee maustettua maitoa itseensä. Pullavanukas onkin oivallinen jälkiruoka, sillä sen myötä ruokahävikki perheissä on taas pienempi kun kaikki ostettu tulee myös käyttöön.

Pullavanukas

Pakkanen on näin alkuvuodesta vielä täynnä viime kesän marjoja, joista poimin mustikat mukaan, sekä lisäsin vielä valkosuklaata joukkoon.

Pullavanukkaan ohje

  • 500 g pullaa tai leipää
  • voita nokare
  • 4 kananmunaa
  • 5 dl maitoa
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl kanelia
  • 50 g valkosuklaata (100 g jos käytät leipää)
  • 100 g mustikoita
  • 2 dl kuohukermaa

Vatkaa munat kevyesti isossa kulhossa. Lisää joukkoon maito ja mausteet. Voitele uunivuoka tai käytä leivinpaperia. Kasta viipaleet yksitellen maidossa, niin että maito ehtii hiukan imeytyä pullaan. Lado pullaviipaleet vuoan pohjalle, laita mustikoita ja valkosuklaata päälle ja toista vielä toiselle kerroksella (kolmannella jos vuokasi on kovin pieni). Pyörittele lopuksi vielä aineksia sekaisin ja jos maitoa jäi yli, kaada se vuokaan mukaan.

Paista uunin alaosassa 175 asteessa noin 30-45 minuuttia. Pullavanukas on parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun se on saanut maustua hetken jääkaapissa, mutta maistuu hyvältä jo heti uunista otettunakin. Vatkaa mukaan kermavaahto kuohukermasta ja tämänkin voit halutessasi maustaa kaardemummalla.

Mustikkainen ja suklainen pullavuoka

Itse kaadoin pullavuan sisällön vielä isoon lasiastiaan, mikä olikin kauniimpi ratkaisu ja näin nosti vielä Pappilan hätävaran uudelle tasolle. Puolesta kilosta pullaa riittää monelle syöjälle, ja tämä upposikin sunnuntai-iltana reippaan ulkoilun jälkeen sekä omalle että naapurin perheelle. Lapset olivat innoissaan ja aikuisille tuli nostalgisia muistoja mieleen. Tätä tehdään vielä uudestaan!

trendikäs pullavanukas

Back to top